Infogids Noord-Beveland Noord-Beveland Express Webcams Noord-Beveland Fiets- en wandelroutes Noord-Beveland Rondje met het pontje
Informatie > Historie > Geschiedenis Kamperland
Geschiedenis Kamperland
Dit dorp met het grootste aantal inwoners op het eiland is van oorsprong ook het oudste. Campen was de naam van een zeer oude nederzetting, die al bestond in 976 en al in 1170 wordt de plaats als parochie genoemd. Campen is afgeleid van het Latijnse ‘Campus’, dat veld of omperkt stuk land betekent. Zoals veel dorpen in Zeeland is Campen tijdens een van de watersnoden verdwenen en in 1699 ontstond een nieuw Kamperland na bedijking van de Heer Janszpolder.

Als uitzondering op de andere Noord-Bevelandse dorpen is Kamperland niet volgens een planmatige opzet gebouwd. Vanuit de centraal gelegen Veerweg werd het dorp de beide kanten uitgebouwd en mist daardoor de rechthoekige structuur, die zo kenmerkend voor de andere dorpen is. In 1910 werd Kamperland een zelfstandige hervormde gemeente, die tot dan onder Wissenkerke viel.

Van origine was Kamperland een landbouwdorp, maar gelegen in de westpunt van het eiland aan de rand van het Veerse meer en vlakbij de Noordzee heeft het zich ontwikkeld tot een ideale verblijfplaats voor watersporters en strandgenieters. Veel bungalowparken en campings bieden een uitstekende accommodatie voor de veeleisende vakantieganger. De Kamperlandse duinen zijn een mooi wandelgebied en het brede Noordzeestrand is gelegen aan een van de schoonste zeekusten van Nederland. Aan de andere kant van de Veerse dam ligt het Veerse Meer, waar men ook uitstekend kan zwemmen, zonnen, zeilen en surfen, echter zonder de invloed van eb en vloed.

Op 5 minuten rijden van Kamperland ligt de wereldberoemde Oosterschelde stormvloedkering, die bij een storm met hoge waterstand gesloten wordt en zo het Zeeuwse achterland voor een overstroming moet behoeden. Een bezoek aan deze spectaculaire waterkering is verplichte kost en voor een boeiende uitleg over de Deltawerken is het nabijgelegen waterland Neeltje Jans, ook voor kinderen de moeite waard.

Gerelateerde informatie

  Druk artikel af Verstuur artikel