Infogids Noord-Beveland Noord-Beveland Express Webcams Noord-Beveland Fiets- en wandelroutes Noord-Beveland Rondje met het pontje
Informatie > Historie > Geschiedenis Wissenkerke
Geschiedenis Wissenkerke
Wissenkerke is tijdens zijn bestaan diverse malen onder water gelopen en steeds werd het dorp weer op een andere locatie opgebouwd. In 1530 is bij een watersnood alleen de kerktoren boven water gebleven en pas in 1652 werd het tegenwoordige Wissenkerke gesticht. De naam is waarschijnlijk een samenstelling van de persoonsnaam Wisse met kerke.

Wissenkerke is een duidelijk voorbeeld van een planmatig opgezet rechthoekig dorp. Het stratenplan loopt evenwijdig of dwars op de Voorstraat met een paar opvallende uitzonderingen. Zo loopt de Voorstraat niet als bij andere dorpen tussen twee belangrijke gebouwen en heeft de nabijgelegen Weststraat een merkwaardig slingerend verloop. Het dorp had oorspronkelijk een eigen haven maar door inpolderingen verdween de haven en slibde de toegang dicht.

Ook Wissenkerke heeft zich met campings en de nabijgelegen ‘Marina’ Sophiahaven in toenemende mate op het toerisme geconcentreerd. Wissenkerke is een fantastisch wandeldorp. In de Voorstraat met zijn fraaie oude gebouwen staat het kenmerkende gemeentehuis, dat sinds 1995 de centrale plek is voor het lokale bestuur van Noord-Beveland. Ook is er een waterpomp, die het dorp jarenlang van schoon en zoet drinkwater voorzag. Even buiten het dorp ligt de molen ‘De Onderneming’ waar ook voor particulieren meel te koop is.

Gerelateerde informatie
  Druk artikel af Verstuur artikel