Infogids Noord-Beveland Noord-Beveland Express Webcams Noord-Beveland Fiets- en wandelroutes Noord-Beveland Rondje met het pontje
Informatie > Natuur > De polders van Noord-Beveland
De polders van Noord-Beveland
Originele afbeeldingHet mooie polderlandschap van Noord-Beveland is altijd al populair geweest bij kunstenaars, fotografen en rustminnende mensen. Het is een relatief jonge polder met een strakke en rechte kavelverdeling. Dat is het niet altijd geweest en in de oudheid veranderde het eiland voortdurend van vorm. Het was een gebied dat hoofdzakelijk uit slikken, schorren, kreken en geulen bestond.

Originele afbeeldingHet eiland heeft een lange ontstaansgeschiedenis, waarin de strijd tegen de zee centraal staat. Stormen en overstromingen hebben Noord-Beveland in de oudheid geteisterd en in 1530 werd het oude Noord-Beveland door de St. Felixvloed compleet weggevaagd. Door de Tachtigjarige Oorlog was het niet mogelijk om het eiland droog te leggen en pas in 1600 begon men weer dijken aan te leggen.

Als eerste werd de Oud-Noordbevelandsepolder ingepolderd. Drie nieuwe polders ten noorden van deze polder werden kort na de aanleg weer door de zee heroverd en restanten van de dijken zijn bij laag water nog goed te zien vanaf de Oosterscheldedijk. Het duurde zo’n 100 jaar voordat het eiland weer goed beschermd was tegen het water en rond 1700 kreeg Noord-Beveland zijn definitieve vorm.

Originele afbeeldingDe landbouwsector is een van de meest productieve in Nederland met zeer hoge opbrengsten per hectare. Het toerisme neemt in belang toe en ondernemers spelen goed op deze markt in door het aanbieden van de juiste faciliteiten. De Noord-Bevelandroute is een fiets- en wandelroute, die over de mooiste plekjes van het eiland gaat. De route heeft een lengte van ongeveer 55 kilometer.

Gerelateerde informatie
  Druk artikel af Verstuur artikel