Infogids Noord-Beveland Noord-Beveland Express Webcams Noord-Beveland Fiets- en wandelroutes Noord-Beveland Rondje met het pontje
Informatie > Activiteiten > De Veerse Gatdam
De Veerse Gatdam
De Veerse Gatdam in de monding van het Veerse Gat heeft een lengte van 2,8 km en verbindt Walcheren met Noord-Beveland. Het Veerse Gat is breder dan de Zandkreek en de afsluiting kreeg bij iedere getijbeweging zo’n 70 miljoen kubieke meter water te verwerken. Een van de nieuwe technieken die hier werden toegepast was het gebruik van doorlaatcaissons. Met deze caissons kon de doorstroming van het water tot het laatst ongehinderd doorgaan, waarna de schuiven bij dood tij permanent werden neergelaten.

Door de afsluiting van het Veerse Gat en de Zandkreek ontstond het Veerse Meer dat zich tot een geliefd recreatiegebied heeft ontwikkeld. Aan beide zijden van de dam zijn mooie zandstranden te vinden en vanwege de sterke golfbeweging aan de Noordzee kant is het een gewilde plek voor surfers geworden. De afsluiting van het Veerse Gat verdreef de visservloot van Veere en deze verhuisde in 1961 naar een nieuwe vissershaven bij Colijnsplaat. Hier is tevens de visafslag gevestigd.

Gerelateerde informatie
  Druk artikel af Verstuur artikel