Infogids Noord-Beveland Noord-Beveland Express Webcams Noord-Beveland Fiets- en wandelroutes Noord-Beveland Rondje met het pontje
Informatie > Activiteiten > De Zeelandbrug
De Zeelandbrug
Originele afbeeldingDe 5 km lange Zeelandbrug verbindt Schouwen-Duiveland met Noord-Beveland en is het meest bekende symbool van de provincie Zeeland geworden. Het silhouet van de elegante brug is goed zichtbaar vanaf de zeedijk bij Colijnsplaat en de kenmerkende betonnen overspanningen rusten op 54 pijlers. De Zeelandbrug is inmiddels 40 jaar oud en wordt dagelijks gebruikt door gemiddeld zo’n 12.000 voertuigen.

In 1965 werd gestart met de bouw en omdat de aanlegkosten van 77 miljoen gulden geheel voor rekening kwamen van de provincie werd er zo zuinig mogelijk gebouwd met geen kuub beton te veel. Op een werkterrein bij Kats werden de geprefabriceerde elementen voor de brug gebouwd. Voor elke pijler werden drie holle betonnen palen in de zeebodem gedreven, waarop een koppelstuk werd geplaatst in de vorm van een omgekeerde V. Hierop steunen de drie kokers die de 95 meter lange overspanning vormen.

Originele afbeeldingVanaf Noord-Beveland heeft men onder de brug een mooi symmetrisch doorzicht van de pijlers en het staat bekend als het gat van de Zeelandbrug. Met het tot stand komen van deze oeververbinding, geruime tijd voordat de Oosterscheldedam in gebruikt werd genomen, werd de Zeeuwse economie een enorme stimulans gegeven. Agrarische producten konden sneller worden afgevoerd en de Randstad inclusief Rotterdam werd hierdoor veel beter bereikbaar. Voor het toerisme in Zeeland was de bouw van de Zeelandbrug ook een goede zaak, gelukkig is Noord-Beveland een rustig recreatie-eiland gebleven en de bestemming voor de toeristische fijnproever.

Gerelateerde informatie
  Druk artikel af Verstuur artikel