Infogids Noord-Beveland Noord-Beveland Express Webcams Noord-Beveland Fiets- en wandelroutes Noord-Beveland Rondje met het pontje
Informatie > Activiteiten > Nehalenniatempel
Nehalenniatempel
Originele afbeeldingOp een plek waar je het niet zou verwachten staat in Colijnsplaat een replica van een tempel gewijd aan Nehalennia, een Gallo-Romeinse godin en onder de bevolking beter bekend als Neeltje Jans. Het gebouwtje meet 4 bij 4 meter en de bouwmaterialen die werden gebruikt zoals Toscaanse dakpannen en vloerdelen zijn historisch verantwoord. De buitenmuren zijn licht terra gekleurd en dat staat in mooi contrast met de 22 donkergrijze pilaren, waardoor het gebouwtje wordt omringd.

In 2005 werd het tempeltje officieel geopend ter nagedachtenis aan de Zeeuwse godin, beschermvrouwe van vissers, zeelieden en reizigers. In 1970 vond de visser K.J. Bout uit Yerseke delen van een Nehalennia altaar in zijn netten voor de kust van Colijnsplaat. Op dezelfde plek viste hij later ca. 200 votiefstenen op en resten van een Romeins bouwwerk. Vermoedelijk heeft deze tempel op het in de 17e eeuw verdwenen eiland Orizant gestaan. Al in 1647 werden altaarstenen gewijd aan Nehalennia gevonden in de duinen van Domburg en de grootste collectie van deze stenen is bijeen gebracht in het Rijks Museum van Oudheden in Leiden.

Originele afbeeldingDe tempel in Colijnsplaat is volgens archeologen een natuurgetrouwe weergave van een aantal door de Romeinen gebouwde tempels in het begin van onze jaartelling. Hoe de oorspronkelijke tempel in Colijnsplaat er vroeger écht heeft uitgezien is vooralsnog echter een goed bewaard mysterie. Wellicht dat de zee ooit nog meer geheimen hierover prijsgeeft.

Zeeland maakte in die tijd deel uit van de Romeinse provincie Gallia Belgica en lag aan de grens van het groot-Romeinse rijk. Koopvaardijschepen met handelaren in zout en wijn onderhielden bloeiende handelsbetrekkingen tussen Germania Inferior (Keulen) en Britannia. De schepen vertrokken vanuit Zeeland en iedere keer als de handelaren behouden terug kwamen, offerden ze een steen met een gedenkschrift gericht aan Nehalennia. Na het uiteenvallen van het Romeinse rijk kwam Zeeland in de periode van 300 tot 900 grotendeels onder water te staan en werd het gebied onbewoonbaar.

Originele afbeeldingDe Nehalennia tempels verdwenen in het water en de vergetelheid om pas weer in 1647 en 1970 boven te komen uit het zand en het water. Het oudste altaar dateert uit het jaar 188 en is geofferd door M. Ottinius Frequens. Het jongste steen is gedateerd 227 en naast de inscripties staat soms een afbeelding van Nehalennia. Zij is gekleed in een lang gewaad, zittend op een troon met een mand met appels op haar schoot Ze wordt meestal vergezeld van een hond en op sommige stenen staat ze afgebeeld op de steven van een schip en houdt ze een scheepsroer in haar linkerhand. Luctor et emergo, het klinkt als een requiem voor een Zeeuwse godin.

Gerelateerde informatie
  Druk artikel af Verstuur artikel