Infogids Noord-Beveland Noord-Beveland Express Webcams Noord-Beveland Fiets- en wandelroutes Noord-Beveland Rondje met het pontje
Informatie > Evenementen > Veerse Meer sloeprace
Veerse Meer sloeprace
Originele afbeeldingDe Veerse Meer sloeprace wordt in september gehouden op het mooie Veerse Meer bij Kortgene. De race bestaat uit twee onderdelen: een middagrace van 14,5 km en een avondrace van 6,5 km. Vooral de avondrace in het donker is een spectaculair schouwspel omdat veel sloepen dan schitterend zijn verlicht. De prijsuitreiking vindt plaats na de avondrace, waarbij een speciale prijs wordt uitgereikt voor de sloep met de mooiste verlichting. Een mooi voorbeeld was een sloep, die omgebouwd was als vikingschip met aan boord een vuurspuwende draak. Naast authentieke sloepen, afkomstig van zeeschepen, wordt er ook deelgenomen door speciaal gebouwde moderne wedstrijdsloepen. Het roeifestijn wordt afgesloten met een daverend roeiersfeest.

Op zaterdag 16 september 2006 werd voor de 7e keer de Veerse Meer Sloepenrace gehouden onder de nieuwe naam Dag en Nacht Sloepenrace. Er wordt gestart en gefinisht in het Haven Kanaal in Kortgene en er is wederom een aantrekkelijke route uitgezet over het mooie Veerse Meer. De race bestaat uit twee onderdelen: een middagrace van 14,5 km en een avondrace van 6,5 km. Sloeproeien is een zware en veeleisende sport omdat sommige wedstrijden wel drie en een half uur duren. Er wordt deelgenomen door zowel dames- als herenteams die elk bestaan uit acht roeiers en een stuurman of stuurvrouw.

Originele afbeeldingVooral de avondrace op het inmiddels pikdonkere Veerse Meer is ronduit een schitterend schouwspel. De sloepen zijn dan uitgerust met de meest fantastische en feeƫrieke verlichtingen die je maar kunt bedenken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit evenement veel publiek uit de wijde omgeving trekt en voor de toeschouwers is deze illuminatie een lust voor het oog. De prijsuitreiking vindt plaats na de avondrace en er is dan een speciale prijs voor de sloep met de mooiste verlichting. Zo was er een winnend team met een sloep, omgebouwd als vikingschip met aan boord een vuurspuwende draak. Een andere sloep had de Brandaris vuurtoren, weliswaar op klein formaat, op de voorplecht en sommige teams waren al vroeg in kerststemming met verlichte dennenbomen en lichtslangen.

Naast de authentieke sloepen, die afkomstig zijn van zeeschepen, wordt er tegenwoordig ook deelgenomen met speciaal voor dit doel gebouwde wedstrijdsloepen. Het roeifestijn wordt afgesloten met een daverend roeiersfeest met live muziek, dat meestal tot in de vroege uurtjes doorgaat.

Inlichtingen over de sloeprace kunt u krijgen bij het watersportcentrum Delta Marina.

Gerelateerde informatie
  Druk artikel af Verstuur artikel