Infogids Noord-Beveland Noord-Beveland Express Webcams Noord-Beveland Fiets- en wandelroutes Noord-Beveland Rondje met het pontje
(1) 2 »
Commercieel LiggingOverdekt Op afspr. Horeca
De Druivengaerde Rand Wissenkerke
De Pompoenwinkel Geersdijk
De Zelfplukkerij Nabij Colijnsplaat
Emelisse Brouwerij Rand Kamperland
Fish4feet Uithaven Kamperland
Five Star Farm Kamperland
Het Ezelhuis Kamperland
Lasergame Zeeland Uithaven Kamperland
Midgetgolf Hoeve Bouw en Plantlust Rand Kamperland
Minigolf Uithaven Kamperland
Mirror Maze Uithaven Kamperland
Stalhouderij De Kok Colijnsplaat
`t Spuistraatje Uithaven Kamperland
Zeeuws Planetarium Uithaven Kamperland

  Druk artikel af Verstuur artikel

De rust en ruimte in en rond Wissenkerke doen niet vermoeden dat het de hoofdplaats en het bestuurlijk centrum van de gemeente Noord-Beveland is. Het dorp is centraal gelegen op het eiland en is een ideaal begin- en eindpunt voor prachtige wandelingen en mooie fietstochten.

Kamperland was van origine een landbouwdorp, maar heeft zich nu ook ontwikkeld tot een ideale verblijfplaats voor watersporters en strandgenieters. Veel bungalowparken en campings bieden een uitstekende accommodatie voor de veeleisende vakantieganger. De Kamperlandse duinen zijn een fantastisch mooi wandelgebied en het brede Noordzeestrand ligt aan een van de schoonste zeekusten van Nederland. In en aan het nabijgelegen Veerse Meer kan men uitstekend zwemmen, zonnen, zeilen en surfen, echter zonder de invloed van eb en vloed.
Geersdijk is met ca. 300 inwoners het kleinste dorp op Noord-Beveland. Het is een voorstraatdorp, dat zich niet ontwikkelde zoals men zich het vroeger had gedacht. Het plaatsje ligt aan de provinciale weg tussen Kortgene en Wissenkerke en de nog beschikbare bouwterreinen zijn nooit gebruikt. Het vroeger als landbouwhaven gebruikte haventje, dient nu als vluchthaven voor de watersport.
Door de gunstige ligging aan het Veerse meer heeft Kortgene zich de laatste jaren sterk ontwikkeld op toeristisch gebied. Van oudsher waren handel en verkeer op de eilanden buiten Noord-Beveland gericht en dat is aan de instelling van de inwoners van Kortgene te merken.
Kats is een ringstraatdorp en ligt op het meest zuidoostelijke puntje van Noord-Beveland. Het plaatsje is gesitueerd bij de zuidelijke kant van de Zeelandbrug, het overbekende symbool van de provincie Zeeland. Kenmerkend voor de bevolking (ongeveer 400 mensen, Kats en omstreken ca. 480 mensen) is de tolerantie en het saamhorigheidsgevoel. Het is een hechte dorpsgemeenschap met een warme uitstraling en de sfeer zoals we die van vroeger tijden kennen.
Colijnsplaat ligt aan de noordzijde van Noord-Beveland aan de voet van de welbekende Zeelandbrug. Na de ingebruikname van deze zes kilometer lange brug in 1960 is de bereikbaarheid van het dorp aanzienlijk verbeterd. Gezichtsbepalend is de fotogenieke Voorstraat met veel leuke winkeltjes en mooie huizen. Bijna alle straten in het dorp lopen evenwijdig aan deze brede dorpsstraat of staan er haaks op.
  Druk artikel af Verstuur artikel


Originele afbeelding Slikken en schorren. De slikken en platen in de Oosterschelde lopen bij vloed helemaal of grotendeels onder water en vallen bij eb weer droog. De platen liggen als eilanden in het water terwijl de slikken grenzen aan de dijk.
Originele afbeelding Goudplaat. De Goudplaat is als eiland ontstaan na het afdammen van het Veerse Gat, waarbij de zandplaat door het ontbreken van eb en vloed permanent droog bleef staan. Het is nu een aantrekkelijk natuurgebied en wordt beheerd door Staatsbosbeheer.
Originele afbeelding Oesterput. Aan de noordkust van Noord-Beveland ligt halverwege tussen Wissenkerke en Colijnsplaat de Oesterput een stil en verlaten haventje. Het heeft zijn naam te danken aan het kortstondige gebruik zo’n 100 jaar geleden als oesterput
Originele afbeelding Bokkegat. Het Bokkegat ligt ten oosten van Wissekerke en is ontstaan tijdens een dijkdoorbraak in 1682. Eenderde deel van Noord-Beveland is toen tijdens een grote stormvloed onder water gelopen.
Originele afbeelding Karrevelden. Tussen de Oosterscheldedijken en de landinwaarts gelegen binnendijken liggen op sommige plaatsen inlagen en karrevelden. Het zijn diepgelegen, natte moerassen die van origine echte akkers en weiden waren.
Originele afbeelding Polders. Het mooie polderlandschap van Noord-Beveland is altijd al populair geweest bij kunstenaars, fotografen en rustminnende mensen. Het is een relatief jonge polder met een strakke en rechte kavelverdeling.
Originele afbeelding Akkerranden. Als kilometers lange kleurige linten slingeren bloeiende akkerranden zich door de Noord-Bevelandse polders. Deze akkerranden worden onderdeel van een 66 km lang aaneengesloten netwerk van wandelpaden...
Originele afbeelding Oosterschelde. De noord- en oostzijde van Noord-Beveland grenst aan het natuurpark Oosterschelde. Het is het grootste natuurpark van Nederland en bestaat uit een uniek gebied waar fauna, flora, natuurbeheer en bedrijvigheid in perfecte harmonie samengaan.
Originele afbeelding Veerse Meer. Het Veerse Meer stond vroeger in open verbinding met de Noordzee. Na de watersnoodramp in 1953 werd het Veersegat afgesloten door de bouw van de Zandkreekdam en de Veerse Dam.
Originele afbeelding Schotsman. De Schotsman is een bijzonder fraai natuurgebied in de westpunt van Noord-Beveland. Het is onderdeel van het natuurgebied Veerse Meer dat is ontstaan bij de afsluiting van het Veerse Gat. Dit gebied bestond oorspronkelijk uit stranden, schorren en duinen en nu is het een rustig wandelgebied.
Originele afbeelding Noordzee. Aan het noordwestelijke puntje van Noord-Beveland ligt de Noordzee, waar het in de zomer goed vertoeven is op het Banjaardstrand en het Noordzeestrand. Het zeewater is er erg schoon en heeft het hoogste predicaat.

  Druk artikel af Verstuur artikel

Originele afbeelding Fietsroutes. Overal op het eiland zijn fietsen te huur en de fietsroutes die langs de mooiste plekjes op het eiland voeren zijn gemarkeerd met borden.
Originele afbeelding Wandelroutes. Voor liefhebbers van wandelen is Noord-Beveland een waar paradijs. De rust, de ruimte en de mooie natuur komt goed tot zijn recht tijdens een lange wandeling en de verschillende wandelroutes geven een afwisselend beeld...
Originele afbeelding Rondvaarten en Rondritten. Eeuwenlang waren de veerdiensten de levenslijnen van Zeeland. Met meer dan honderd veerdiensten en pontjes werd er onderling contact gehouden en handel gedreven. Ook Noord-Beveland was alleen over water bereikbaar...
Originele afbeelding Oosterschelde. De Oosterschelde is een van de mooiste duikgebieden in Zeeland. Jaarlijks komen hier talloze duikers uit het binnen- en buitenland om te genieten van de wonderschone onderwaterwereld. Het natuurpark heeft deze populariteit te danken aan het zicht onder het wateroppervlak dat gemiddeld vijf meter is...

Openbare attracties & bezienswaardigheden
Originele afbeelding Rondje met het pontje. Voordat Noord-Beveland goede verbindingen over de weg kreeg via bruggen en dammen, was het eiland afhankelijk van veerdiensten. De belangrijkste veerdienst werd onderhouden tussen Kortgene en Wolphaartsdijk...
Originele afbeelding Nehalenniatempel. Op een plek waar je het niet zou verwachten staat in Colijnsplaat een replica van een tempel gewijd aan Nehalennia, een Gallo-Romeinse godin uit de periode van de Romeinse overheersing.
Originele afbeelding Zeelandbrug. De 5 km lange Zeelandbrug verbindt Schouwen-Duiveland met Noord-Beveland en is het meest bekende symbool van de provincie Zeeland geworden. Het silhouet van de elegante brug is goed zichtbaar vanaf de zeedijk bij Colijnsplaat...
Originele afbeelding Stormvloedkering. De stormvloedkering over de Oosterschelde wordt wel het achtste wereldwonder genoemd en het is een staaltje van Nederlands vernuft op waterbouwkundig gebied. Het is een van de grootste (en kostbaarste) bouwwerken ter wereld...
Originele afbeelding Zandkreekdam. Met de aanleg van de Zandkreekdam en de Veerse Gatdam werd de eerste zeearm in het kader van de Deltawerken afgesloten. Deze dammen maakten de tijdrovende veerdiensten overbodig.
Originele afbeelding Veersegatdam. De Veersegatdam in de monding van het Veerse Gat heeft een lengte van 2,8 km en verbindt Walcheren met Noord-Beveland. Het Veerse Gat is breder dan de Zandkreek en de afsluiting kreeg bij iedere getijbeweging zo’n 70 miljoen kubieke meter water te verwerken.

Dagtrips
Originele afbeelding Dagtrips Veere. Tegenover Kamperland ligt aan het Veerse Meer het mooie stadje Veere. Vanaf Noord-Beveland is het stadje bereikbaar met een pontje, waarbij men vlak langs het eiland de Haringvreter vaart.
Originele afbeelding Dagtrips Goes. Via de Zandkreekdam en de Deltaweg komt men in het nabijgelegen Goes op Zuid-Beveland. Sinds de opening van de Westerscheldetunnel is het een drukbezochte stad, favoriet bij veel Belgische bezoekers.
Originele afbeelding Dagtrips Zierikzee. De monumentenstad Zierikzee is een bezoek waard. Via de Zeelandbrug is het de eerste plaats op Schouwen-Duiveland, die men tegenkomt en uit de verte is de St. Lievens Monstertoren of in de volksmond Dikke toren goed zichtbaar.
Originele afbeelding Dagtrips Middelburg. De hoofdstad van Zeeland is Middelburg en mag zeker niet op het bezoekprogramma ontbreken. De ruim 1000 jaar oude stad heeft een rijke geschiedenis en heeft met 1200 (!) monumenten mooie oude straatjes en sfeerrijke steegjes.
Originele afbeelding Dagtrips Neeltje Jans/Waterpark Neeltje Jans. Het leukste waterpark van Nederland ligt op een oud werkeiland op wandelafstand van de Oosterscheldekering. Het Zeeuwse themapark is vernoemd naar de Zeeuwse godin Nehalennia en in de expositieruimte is een afgietsel van een tempelsteen te zien...

  Druk artikel af Verstuur artikel

Originele afbeelding Kermis, braderie, markt en muziek Kamperland Sinds een aantal jaren worden er elke laatste donderdag, vrijdag en zaterdag van juli op de Uithaven Kamperland evenementen georganiseerd die bij het publiek in de smaak vallen.
Originele afbeelding Braderie Kamperland Tijdens de braderie en zomerdagen in Kamperland is de Veerweg gevuld met kraampjes en zijn er diverse festiviteiten...
Originele afbeelding Colijnsplaatse Dagen Sinds 2003 worden in augustus de gezellige Colijnsplaatse Dagen gehouden, voorheen bekend als Visserijdagen. En nog steeds kan men dan lekkere vis eten op het Havenplateau.
Originele afbeelding Halloweenoptocht Colijnsplaat Inmiddels heeft de Halloweenoptocht in Colijnsplaat zich bewezen als jaarlijks terugkerend evenement. Halloween is een feestdag die vooral in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada gevierd wordt en langzamerhand overgewaaid is naar Nederland.
Originele afbeelding Kerstboomverbranding Colijnsplaat/Kortgene De kerstboomverbranding is naast een jaarlijkse traditie ook een manier om de vele kerstbomen na kerstmis op te ruimen. Het gaat dan om ongeveer 125 à 150 ingezamelde kerstbomen.
Originele afbeelding Kerstmarkt Geersdijk Ieder jaar in december wordt er een kerstmarkt gehouden in Geersdijk. Volgens kenners de meest knusse en gezelligste kerstmarkt van Noord-Beveland.
Originele afbeelding Kortgeense Havendagen In juli worden de Havendagen in Kortgene gehouden. Naast een gezellige braderie is er een feesttent op het havenplateau opgezet, die voor het nodige amusement zorgt.
Originele afbeelding Kunstspoor Stichting Kunstspoor Noord-Beveland organiseert jaarlijks een route langs galeries en ateliers van op Noord-Beveland wonende en/of werkende kunstenaars, altijd op de laatste twee weekends van augustus. Zie www.kunstspoor.nl
Originele afbeelding Peerock Sinds 1994 vindt op de laatste vrijdag in juli in Colijnsplaat het Peerockfestival plaats. Een avondvullend programma met verschillende muziekstijlen.
Originele afbeelding Solexrace De Solexrace in Colijnsplaat zorgt ieder jaar voor de nodige spanning en sensatie. In verschillende manches wordt gestreden om de meest ludieke en de meest snelle solexcoureur.
Originele afbeelding Sloeproeien De Veerse Meer sloeprace wordt in september gehouden op het mooie Veerse Meer bij Kortgene. De race bestaat uit twee onderdelen: een middagrace van 14,5 km en een avondrace van 6,5 km.
Originele afbeelding Wakeboarden. Jaarlijks wordt op Noord-Beveland de Wakeboard Cup gehouden. De wedstrijd wordt gehouden op het Veerse Meer, voor camping de Paardekreek, te Kortgene.
Originele afbeelding Wielertour. De wielerronde van Noord-Beveland geniet een grote populariteit en is ieder jaar weer een evenement. In het voorjaar gaan ruim 100 coureurs jaarlijks van start tijdens de wielerronde van Noord-Beveland.

  Druk artikel af Verstuur artikel

Originele afbeelding Romeinse periode. Volgens overlevering was Nehalennia de beschermvrouwe van vissers en zeelui, die haar offers brachten voor een behouden vaart. In 1970 vond de visser K.J. Bout uit Yerseke delen van een Nehalennia-altaar in zijn netten voor de kust van Colijnsplaat.
Originele afbeelding Inpoldering. Noord-Beveland is net als Nederland in de loop van de tijden door de mens veroverd op de zee. Het ontstaan van het eiland is een geschiedenis van inpolderingen, stormvloeden, dijkbreuken, inundaties en dijkvallen.
Originele afbeelding Watersnoodramp. Zeeland is door de eeuwen heen regelmatig geteisterd door watersnoden. De strijd tegen het water heeft mens en natuur gevormd en met het tot stand komen van de Deltawerken lijkt het laatste hoofdstuk van dit enerverende boek geschreven te zijn.
Originele afbeelding Deltawerken. De meeste verbindingswegen met Noord-Beveland liggen op imposante kunstwerken, die deel uitmaken van de wereldberoemde Deltawerken. De Watersnoodramp op 1 februari 1953 heeft de uitvoering van de plannen, die al eerder waren voorzien...
Originele afbeelding Johannis de Rijke. Johannis de Rijke, Zeeuws waterbouwkundige van internationaal kaliber. In Colijnsplaat staat op de hoek van de Havelaarstraat en de Oostkerkstraat een borstbeeld van de waterbouwkundige Johannis de Rijke...

Specifieke history van de verschillende dorpen
Originele afbeelding Geschiedenis Wissenkerke. Wissenkerke is tijdens zijn bestaan diverse malen onder water gelopen en steeds werd het dorp weer op een andere locatie opgebouwd. In 1530 is bij een watersnood alleen de kerktoren boven water gebleven...
Originele afbeelding Geschiedenis Kamperland. Dit dorp met het grootste aantal inwoners op het eiland is van oorsprong ook het oudste. Campen was de naam van een zeer oude nederzetting, die al bestond in 976 en al in 1170 wordt de plaats als parochie genoemd.
Originele afbeelding Geschiedenis Kortgene. Het enige dorp op het eiland met stadsrechten. Deze werden in 1413 verleend door Jonkheer Philips van Borssele en dit was tevens de aanleiding om een nieuwe kerk te bouwen. Na een jaar bouwen ging de kerk echter door brand verloren...
Originele afbeelding Geschiedenis Geersdijk. Centraal gelegen op Noord-Beveland ligt het kleine dorpje Geersdijk. De plaatsnaam is een combinatie van een persoonsnaam ‘Geerlof’ en ‘dijk’. Het oorspronkelijke Geersdijk dateert uit de 13e eeuw, dat toen een zelfstandige parochie was.
Originele afbeelding Geschiedenis Kats. Helemaal aan de oostzijde van Noord-Beveland ligt het uit 1598 daterende Kats. Een nog ouder dorp met de naam Suburchdike is in 1530 door stormvloeden verdwenen. Historici nemen aan dat de kerk van Kats indertijd verbonden was van die van Souburg op Walcheren.
Originele afbeelding Geschiedenis Colijnsplaat. In 1598 werd Colijnsplaat gesticht door het droogleggen van een nieuwe polder. Joachim Michielsz en Adriaen Schaers legden de grondslag door de omtrek van het rechthoekige dorp te markeren en groeven kaarsrechte greppeltjes om de kavels te bepalen.

  Druk artikel af Verstuur artikel

Stranden LiggingStrandwachtHoreca Park. plts.
BanjaardstrandNoordzee, achter Veerse Gatdam
NoordzeestrandNoordzee, westkant Neeltje Jans
Strandje Geersdijk Veerse Meer, haventje Geersdijk
SchotsmanVeerse Meer, Schotsman-Ruiterplaat
GoudplaatVeerse Meer, goudplaat tot Veersegatdam
Strandje WissenkerkeOosterschelde, nabij Wissenkerke
Strandje ColijnsplaatOosterschelde, nabij jachthaven Colijnsplaat

ZwembadenLiggingOverdektGolfslagHoreca
Vrijetijdscentrum De Roompot Vakantiepark Roompot Beach Resort, Kamperland
Wissebad Wissenkerke
Zwembad De Banjaard Noordzee Résidence De Banjaard, Kamperland

  Druk artikel af Verstuur artikel

Waterskiën & Surfen Ligging Verhuur Opleiding Winkel
Waterskicentrum De Schotsman Veerse Meer, nabij Kamperland

Watersport Shops Ligging motorisch Zeil/Surf Kleding
Delta Marina Veerse Meer, rand Kortgene
Delta Yacht Oosterschelde, jachthaven Colijnsplaat
Watersport T.H.M. Nabij jachthaven Colijnsplaat

Duiken LiggingVerhuur Opleiding Vulstation
Camping Orisant aan Oosterschelde Colijnsplaat

Sportvisarrangementen Ligging Noordzee Verh. materiaal Levend aas
  Druk artikel af Verstuur artikel

StrandartikelenOmschrijving
Strandpaviljoen De Banjaard Strandhuisjes, strandstoelen, vrijetijdsrolstoelen, strandbedden, windschermen

Rondvaarten/-rittenOmschrijving
Stalhouderij De Kok Met de huifkar op pad. Op aanvraag.
Frisia Rondvaarten Varen met de Salonboot Frisia. Op aanvraag.

Boten, Kano's, etc. LiggingKano'sZeilbootMotorboot
Vakantiepark Roompot Beach Resort Nabij Kamperland
Waterfront Jachtcharter Rand Kortgene

  Druk artikel af Verstuur artikel

Accommodatie LiggingWinkelKantineSpeeltuin
Minicamping de Ontdekking Nabij Stormvloedkering, Kamperland
Minicamping De Vijf Linden Nabij Kamperland
Minicamping De Vlasschelf Nabij Kamperland
Minicamping de Willemhoeve Rand Geersdijk
Minicamping Hoeve Bouw en Plantlust Nabij Kamperland
Minicamping Hoeve Hofwijk nabij Kamperland
Minicamping Klaverwijk Nabij Colijnsplaat
Minicamping Landzicht Nabij Geersdijk
Minicamping Mattemburgh Nabij Colijnsplaat
Minicamping Vlietenburg Nabij Wissenkerke
Minicamping Weizicht Nabij Kats
Minicamping Zeelucht Aan Oosterschelde, Wissenkerke
Minicamping Zorgboerderij Catharina Maria Hof Nabij Kamperland

  Druk artikel af Verstuur artikel


Accommodatie LiggingOpenbaarWerfRestaurant
Delta Marina Jachthaven Veerse Meer, Kortgene
Roompot Marina Oosterschelde, Kamperland
Van der Rest Nautic Oosterschelde, Kats

  Druk artikel af Verstuur artikel

Accommodatie LiggingVisZitplaatsenTerras

  Druk artikel af Verstuur artikel

Accommodatie LiggingRest.Vergader zaalSterren
Amadore Wellness Hotel De Kamperduinen nabij Kamperland
Apart Hotel Het Veerse Meer Centrum Kortgene
Hotel Café Restaurant de Kroon Centrum Wissenkerke
Pension D`Ouwe Smidse Nabij centrum Kamperland

  Druk artikel af Verstuur artikel

(1) 2 »