Infogids Noord-Beveland Noord-Beveland Express Webcams Noord-Beveland Fiets- en wandelroutes Noord-Beveland Rondje met het pontje
Originele afbeeldingSinds een aantal jaren worden er elke laatste donderdag, vrijdag en zaterdag van juli op de Uithaven Kamperland evenementen georganiseerd die bij het publiek in de smaak vallen.
Originele afbeeldingOp zaterdag is er naast kermis en braderie een nachtmarkt van ca. 17.00 tot 24.00 uur. Verder is er een indrukwekkende lasershow met vuurwerk tussen 23.00/23.30 uur. De avond wordt afgesloten met live muziek. Ook het overdekte winkelcentrum `t Spuistraatje is de hele avond geopend.
Gerelateerde informatie
  Druk artikel af Verstuur artikel

Originele afbeeldingInmiddels heeft de Halloweenoptocht in Colijnsplaat zich bewezen als jaarlijks terugkerend evenement. Halloween is een feestdag die vooral in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada gevierd wordt en langzamerhand overgewaaid is naar Europa waaronder ook naar Nederland.

Originele afbeeldingRond 31 oktober verkleden kinderen zich en bellen als het donker wordt aan bij huizen in de buurt die versierd zijn met pompoenen en lichtjes en roepen trick or treat (waarbij de keuze wordt gegeven tussen een plagerijtje uithalen of een versnapering krijgen). De bewoners geven de kinderen dan snoepgoed.


Originele afbeeldingIn Colijnsplaat wordt deze viering ieder jaar georganiseerd door Brassband Wilhelmina. Op een kar gezeten en al spelend, trekken de muzikanten langs de huizen gevolgd door een heleboel kinderen die, vaak monsterlijk uitgedost, proberen zoveel mogelijk mensen de stuipen op het lijf te jagen.

Gerelateerde informatie
  Druk artikel af Verstuur artikel

Originele afbeeldingIeder jaar in december wordt er een kerstmarkt gehouden in Geersdijk. Volgens kenners de meest knusse en gezelligste kerstmarkt van Noord-Beveland. Het is de enige kerstmarkt die buiten gehouden wordt waardoor de sfeer extra goed is en iedereen het gezellige kerstgevoel samen ervaart. Geersdijk ligt precies in het midden van Noord-Beveland en is voor een ieder makkelijk en snel te bereiken.

Originele afbeeldingEr is een grote variatie aan standhouders, veel lekkers om te eten/drinken en snoepen, maar ook mooie decoratieve stands met allerlei (kerst)producten die thuis een meerwaarde geven aan de Kerst. De kerstmarkt is vanaf 15.00 uur te bezoeken tot 20.00 uur zodat in schemer en donker de lichtjes nog extra sfeer geven aan de markt.

Gerelateerde informatie
  Druk artikel af Verstuur artikel

Originele afbeeldingSinds 2003 worden in augustus de gezellige Colijnsplaatse Dagen gehouden, voorheen bekend als de Visserijdagen. En nog steeds kan men dan lekkere vis eten op het Havenplateau. Op beide dagen zijn er in het dorp diverse kermisattracties opgesteld en vooral op de eerste dag wordt er veel voor kinderen georganiseerd met verschillende kinderspelen in de Voorstraat. Vanaf een steiger in de haven wordt speciaal voor de jeugd het kampioenschap krabbenvissen georganiseerd. Dikke pret met een schepnetje en wie de meeste krabbetjes opvist heeft gewonnen.
Originele afbeeldingIn een helikopter kan men de Zeelandbrug en Oosterschelde vanuit de lucht bekijken. Naast een historische rondleiding door het dorp worden er rondvaarten op de Oosterschelde gehouden. Er worden demonstraties gehouden door de brandweer en ’s avonds is het groot feest in de vismijn. Hier treden verschillende artiesten op en muziekgroepen zoals The Moon en de Pink Panthers. Tijdens de Colijnsplaatse Dagen van 2005 werd de Nehalennia tempel aan de haven feestelijk geopend door in een Romeins tenue getooide Commissaris van de Koningin W. van Gelder. De Colijnsplaatse Dagen, daar moet je geweest zijn!

Gerelateerde informatie
  Druk artikel af Verstuur artikel

Originele afbeeldingSinds 1994 vindt in juli het Peerockfestival plaats. Een avondvullend programma met verschillende muziekstijlen. Ieder jaar is er voor een band uit Colijnsplaat of omgeving de mogelijkheid om zich in de kijker te spelen. Naast local heros slagen de organisatoren er ieder jaar weer in om veel kwaliteitsacts op het podium te krijgen. Op Peerock speelden de afgelopen jaren Blöf (1x als beginnende band en 1x na de grote doorbraak), Fragment, Surrender, The Whisky Priests, the Brandos, the Nimmo Brothers, magic Frankie, The Sheer enzovoort.
Originele afbeeldingEen afwisselend programma, van reggae tot hardrock en soms afgewisseld door een snufje Blues. Het zal niet de eerste keer zijn dat een popgroep doorbreekt na een optreden op Peerock. Vaak maken ook verrassingen onderdeel uit van het programma. Denk bijvoorbeeld aan straatartiest Paka met zijn vuurspuwende motor Mathilda. Naast al het vermaak is Peerock ook een plek om alle oude bekenden weer tegen te komen en lekker bij te praten.

Gerelateerde informatie
  Druk artikel af Verstuur artikel


Originele afbeelding Ieder voorjaar gaat de wielerronde van Noord-Beveland van start in Wissenkerke. Het is de enige klassieker in zijn genre in de Provincie Zeeland waaraan naast locale Zeeuwse favorieten ook sterke renners deelnamen uit Nederland en België. Een blik op de winnaarlijst van de laatste jaren laat zien dat het een zware klassieker, alleen de allersterksten in het peloton komen in aanmerking voor de overwinning. De afstand is verdeeld over twee grote omlopen van elk 40 kilometer en zes plaatselijke ronden van elk 6,3 kilometer.

De start vindt plaats in de Voorstraat van Wissenkerke waarna de renners aan een koers beginnen die over het gehele eiland voert. In 2006 verliep de omloop voor het eerst linksom over het eiland, waarbij Kamperland als eerste plaats wordt aangedaan. Het eerste deel van het parcours biedt hier meer ruimte, waarbij de renners elkaar makkelijker kunnen inhalen en zo beter hun plaats kunnen bepalen. Na Kamperland gaat het via de prachtige polders van Noord-Beveland richting Geersdijk, Kortgene, Kats, Colijnsplaat en passeren ze Wissenkerke om vervolgens aan de tweede omloop te beginnen. Het stuk weg tussen Geersdijk en Kortgene is heel zwaar voor de renners vanwege de nu zeldzaam geworden kasseien (kinderhoofdjes) en het wordt dan ook wel ‘De hel van Noord-Beveland’ genoemd.

Het gedeelte van Kortgene naar Kats en Colijnsplaat is berucht als het hard waait en de renners hebben dan gegarandeerd altijd wel ergens de wind tegen. Na de tweede doorkomst in Wissenkerke blijft het spectaculair en volgen er nog zes plaatselijke ronden in en om de dorpen. Ook als u geen wielerfan bent, dan kunt u zich op deze dag op Noord-Beveland goed amuseren omdat er tal van aanvullende activiteiten worden georganiseerd. De Ronde van Noord-Beveland is uitgegroeid tot een wielerevenement van grote klasse en telt mee voor het Super-Prestige Klassement in Nederland. De perfecte organisatie in combinatie met het mooie parcours en de gezellige sfeer bij de start en finish in Wissenkerke hebben er voor gezorgd dat deze klassieker is uitgegroeid tot een van de belangrijkste wedstrijden in Zuid West Nederland.

Gerelateerde informatie
  Druk artikel af Verstuur artikel

Originele afbeeldingBegin juli worden in Kortgene de bekende Havendagen gehouden. Het is een 4-daags spektakel waarbij er voor iedereen wat te doen valt. Centraal hierin is de grote feesttent die bij de jachthaven op het Havenplateau met het fotogenieke Havenfront is opgesteld. Op donderdagavond wordt de aftrap gegeven met een spetterende feestavond.
De vrijdagavond begint met een speciaal programma voor de jeugd met speciale attracties. Aansluitend is de rest van de avond voor de ouderen.
Originele afbeeldingZaterdag is de belangrijkste dag van de Havendagen en dan zijn er naast de gezellige braderie in het dorp vanaf 10 uur allerlei activiteiten en bezienswaardigheden op en rond het Havenplateau. Erg populair zijn de rondvaarten op het mooie Veerse Meer en ook is het erg leuk om gebruik te maken van het toeristische pontje dat vroeger de belangrijkste verbinding was met de buitenwereld.

Originele afbeeldingOm 21.00 uur begint een feestavond in de feesttent. Met een drankje en een dansje wordt het dan al gauw laat en daar is bij het afsluitende programma op zondag rekening mee gehouden. Om 12.00 uur is er dan een koffieconcert om weer op adem te komen, waarna om 14.00 uur de Kortgeense Havendagen afgesloten kunnen worden.

Gerelateerde informatie

  Druk artikel af Verstuur artikel

Originele afbeeldingIn augustus wordt op de Hoofdstraat in Kortgene een demonstratie ringsteken gegeven, uitgevoerd in authentieke Zeeuwse klederdracht en uiteraard met originele Zeeuwse trekpaarden. Bij deze traditie uit een ver verleden speelt het wedstrijdelement vol spanning en spektakel een belangrijke rol. Op een 60 meter lange en 4 meter brede zandbaan denderen de imposante trekpaarden met hun berijders vlak langs het publiek om het minuscule ringetje van de draad te plukken. Een gezellige braderie en een rommelmarkt completeren dit fraaie schouwspel, uitermate geschikt voor een dagje uit met het hele gezin.
Originele afbeelding Originele afbeelding
Gerelateerde informatie
  Druk artikel af Verstuur artikel

Originele afbeeldingDe Veerse Meer sloeprace wordt in september gehouden op het mooie Veerse Meer bij Kortgene. De race bestaat uit twee onderdelen: een middagrace van 14,5 km en een avondrace van 6,5 km. Vooral de avondrace in het donker is een spectaculair schouwspel omdat veel sloepen dan schitterend zijn verlicht. De prijsuitreiking vindt plaats na de avondrace, waarbij een speciale prijs wordt uitgereikt voor de sloep met de mooiste verlichting. Een mooi voorbeeld was een sloep, die omgebouwd was als vikingschip met aan boord een vuurspuwende draak. Naast authentieke sloepen, afkomstig van zeeschepen, wordt er ook deelgenomen door speciaal gebouwde moderne wedstrijdsloepen. Het roeifestijn wordt afgesloten met een daverend roeiersfeest.

Op zaterdag 16 september 2006 werd voor de 7e keer de Veerse Meer Sloepenrace gehouden onder de nieuwe naam Dag en Nacht Sloepenrace. Er wordt gestart en gefinisht in het Haven Kanaal in Kortgene en er is wederom een aantrekkelijke route uitgezet over het mooie Veerse Meer. De race bestaat uit twee onderdelen: een middagrace van 14,5 km en een avondrace van 6,5 km. Sloeproeien is een zware en veeleisende sport omdat sommige wedstrijden wel drie en een half uur duren. Er wordt deelgenomen door zowel dames- als herenteams die elk bestaan uit acht roeiers en een stuurman of stuurvrouw.

Originele afbeeldingVooral de avondrace op het inmiddels pikdonkere Veerse Meer is ronduit een schitterend schouwspel. De sloepen zijn dan uitgerust met de meest fantastische en feeërieke verlichtingen die je maar kunt bedenken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit evenement veel publiek uit de wijde omgeving trekt en voor de toeschouwers is deze illuminatie een lust voor het oog. De prijsuitreiking vindt plaats na de avondrace en er is dan een speciale prijs voor de sloep met de mooiste verlichting. Zo was er een winnend team met een sloep, omgebouwd als vikingschip met aan boord een vuurspuwende draak. Een andere sloep had de Brandaris vuurtoren, weliswaar op klein formaat, op de voorplecht en sommige teams waren al vroeg in kerststemming met verlichte dennenbomen en lichtslangen.

Naast de authentieke sloepen, die afkomstig zijn van zeeschepen, wordt er tegenwoordig ook deelgenomen met speciaal voor dit doel gebouwde wedstrijdsloepen. Het roeifestijn wordt afgesloten met een daverend roeiersfeest met live muziek, dat meestal tot in de vroege uurtjes doorgaat.

Inlichtingen over de sloeprace kunt u krijgen bij het watersportcentrum Delta Marina.

Gerelateerde informatie
  Druk artikel af Verstuur artikel

Originele afbeelding Jaarlijks wordt in Colijnsplaat gestreden om de Peelandcup die wordt georganiseerd door de Solexclub Zeeland. Traditiegetrouw loopt het parcours door de prachtige Voorstraat, om vervolgens langs de kerk door de Havelaarstraat, de Oosthavenstraat en de Havenstraat weer terug te keren in de Voorstraat. Er wordt gereden in twee verschillende categoriën, de snelle solexen en de ludieke.

Originele afbeeldingIn de categorie van de snelle solexen wordt werkelijk op het scherpst van de snede gestreden. Op een glad parcours kan dit leiden tot de nodige slippartijen. Gelukkig is het parcours altijd veilig gemaakt met vele strobalen en rijden de snelle jongens in stevige pakken. Het winnen van een dergelijke race vergt veel stuurmanskunsten, behendigheid, durf en kennis van techniek... Het omtoveren van een rustig pruttelend solexmotortje tot een agressief racertje vereist nogal wat knowhow. Alleen de allerbesten zijn in staat om uit het sympatieke motortje de noodzakelijke extra paardenkrachten te halen.

Originele afbeeldingAlhoewel de racers voor veel spektakel zorgen, komen er ook veel bezoekers af op de ludieke categorie. Op de meest creatieve manieren wordt het motortje gebruikt om allerlei voertuigen aan te drijven of zijn het juist de berijders die zwaar zijn uitgedost. Behalve de jaarlijke solexrace organiseert de solexclub Zeeland ook jaarlijks een solextoertocht over het eiland. Veel actieve leden van de club komen uit Colijnsplaat en één van de leden heeft in de Voorstraat zelfs een echt Solexmuseum!


Gerelateerde informatie
  Druk artikel af Verstuur artikel