Infogids Noord-Beveland Noord-Beveland Express Webcams Noord-Beveland Fiets- en wandelroutes Noord-Beveland Rondje met het pontje
Geersdijk is met ca. 300 inwoners het kleinste dorp op Noord-Beveland. Het is een voorstraatdorp, dat zich niet ontwikkelde zoals men zich het vroeger had gedacht. Het plaatsje ligt aan de provinciale weg tussen Kortgene en Wissenkerke en de nog beschikbare bouwterreinen zijn nooit gebruikt. Het vroeger als landbouwhaven gebruikte haventje, dient nu als vluchthaven voor de watersport.
Door het kleine inwonersaantal is de middenstand bijna geheel verdwenen, maar de inwoners vormen een hechte gemeenschap en organiseren van tijd tot tijd kleinschalige evenementen. In het verleden is Geersdijk verschillende keren overstroomd, maar steeds weer opgebouwd. Het ‘nieuwe’ Geersdijk ligt op een andere plaats dan zijn ondergelopen voorgangers.
Vanwege de rust en de kleinschaligheid wordt Geersdijk niet alleen door zijn permanente bewoners gewaardeerd, maar ook door de rust- en natuurminnende recreant. Bijvoorbeeld op de minicampings in en om het dorp.
Het oude landbouwhaventje is een vaste trekpleister voor fietsers, wandelaars en rondtoerende automobilisten. Althans... voor diegenen die het weten te vinden. Fietsers die een "rondje Veerse Meer" doen, komen er automatisch langs. Ook wordt er in de zomer vaak gezwommen bij het aangrenzende strandje. Doordat de vaarroute van het Veerse Meer langs het haventje loopt is er altijd een gevarieerd panorama.
Voor wie zijn geluk wil beproeven bij het uitwerpen van zijn hengel, ook dat kan in de omgeving van Geersdijk. Achter het dorp ligt de Willempolder en in de binnenkreken zwemt menig karper rond. Overigens heeft men op heel Noord-Beveland wel een schriftelijke toestemming van de watereigenaar /-huurder nodig om te mogen vissen!
De boerderij "Steenhove" ligt ten zuidwesten van het dorp, midden in de in 1818 bedijkte polder. Het buitenplaatsachtige rechthoekige gepleisterde woonhuis met verdieping is een opvallend bouwwerk. Dit geldt ook voor de grote bakstenen schuur van het langsdeeltype en het heeft een houten zonnewijzer, geplaatst boven de schuurdeuren.

Jaarlijkse evenementen in en rond Geersdijk

Natuur in en rond Geersdijk

Historie van Geersdijk en omgeving

  Druk artikel af Verstuur artikel

Door de gunstige ligging aan het Veerse meer heeft Kortgene zich de laatste jaren sterk ontwikkeld op toeristisch gebied. Van oudsher waren handel en verkeer op de eilanden buiten Noord-Beveland gericht en dat is aan de instelling van de inwoners van Kortgene te merken.
Bij aankomst in Kortgene via de hoofdstraat komt men langs de oude korenmolen. Sinds 1965 heeft deze molen het moeten doen zonder zijn wiekenstelsel, maar sinds kort is hij volledige gerestaureerd. Op het voorterrein treft u een overdekte rustplaats voor fietsers en wandelaars.
Eveneens karakteristiek in het landschap is de grasdrogerij met de schoorstenen en condenspluim die vanuit alle hoeken van het eiland te zien is. Voor vele bewoners een begrip. Naast de grasdrogerij staat een prachtig ontworpen pompgebouw van de waterleidingsmaatschappij. Lange tijd heeft heeft het gebouw geen functie meer gehad, maar sinds kort wordt de pomp bij piekbelastingen weer ingezet. Een mooie combinatie van modern watermanagement en industrieel erfgoed.
In het seizoen is het gezellig druk op de Kaaistraat en Hoofdstraat met zijn gezellige winkeltjes en horecagelegenheden. Ook voor jongeren is er genoeg vertier en zijn enthousiast over de uitgaansmogelijkheden. In deze springlevende plaats is er op het gebied van bungalowparken en campings een ruime keus en het is niet vreemd dat vakantiegangers hier graag seizoen op seizoen terugkomen.
Kortgene is een groeikern en mede daaraan dankt het zijn levendigheid. Rondom het dorp zijn al langere tijd parken gesitueerd voor recreatieve en permanente bewoning. Het oudste park heeft de bijnaam "de Goudkust", vanwege de duurdere woningen. In de afgelopen jaren is de oude landbouwhaven omgevormd naar een prachtige woonlokatie voor jong en oud. Het project heeft de naam "het Waterfront" gekregen. Het meest in het oog springende gebouw is de 5 etages hoge woontoren.
Bijzonder is dat Kortgene de enige plaats op Noord-Beveland is die ooit stadsrechten heeft gekregen. De oude kerktoren is het enige op het eiland overgebleven middeleeuwse gebouw en deze heeft stormvloeden overleeft die het dorpje compleet hebben verwoest. Het centrale element in Kortgene is de rechte, brede Hoofdstraat die van de kerk landinwaarts loopt.
Toen Noord-Beveland nog verstoken was van de huidige verbindingen over bruggen en dammen was de veerbootverbinding met Wolphaartsdijk op Zuid-Beveland de belangrijkste verbinding met de buitenwereld. Tegenwoordig vaart er in het seizoen een voetgangers- fietserspontje.

Natuur in en rond Kortgene

Historie van Kortgene en omgeving

  Druk artikel af Verstuur artikel

Kats is een ringstraatdorp en ligt op het meest zuidoostelijke puntje van Noord-Beveland. Het plaatsje is gesitueerd bij de zuidelijke kant van de Zeelandbrug, het overbekende symbool van de provincie Zeeland. Kenmerkend voor de bevolking (ongeveer 400 mensen, Kats en omstreken ca. 480 mensen) is de tolerantie en het saamhorigheidsgevoel. Het is een hechte dorpsgemeenschap met een warme uitstraling en de sfeer zoals we die van vroeger tijden kennen.
In de dorpsgemeenschap wonen relatief veel kunstenaars, die de rust en de inspiratie van het dorpen de omgeving hebben opgezocht om hier te kunnen werken. Sommige huiskamers worden dan ook gebruikt als atelier en het is niet verwonderlijk dat er regelmatig exposities op kunstgebied plaats vinden. Kats heeft een bloeiend verenigingsleven en het amateur toneelgezelschap ‘Comedia della Mare’ geeft regelmatig drukbezochte voorstellingen. Deze Katse Toneelvereniging is ontstaan in 1998 tijdens de vieringen ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van Kats. Er werd toen een aantal openlucht voorstellingen gehouden door het Gezelschap van de Zee, waarin ook de bewoners participeerden.
De Voorstraat begint bij de oprit van de voormalige haven en komt uit bij de kerk, die dateert uit 1687. Vanwege het idyllische karakter van het kerkje en de omgeving heeft menig bruidspaar de wens om hier elkaar het jawoord te geven. Het is inmiddels dan ook een officiële trouwlocatie van de gemeente Noord-Beveland. Voor de oude smederij, midden in het dorp staat een travalje. Daarin zette de hoefsmid vroeger de paarden vast om ze te kunnen beslaan. Op andere plekken staan opvallende kunstwerken die het kunstzinnige karakter van het dorp onderstrepen.
Voor de kust ligt de Katse Plaat, een natuurreservaat van 6 ha.. Omdat in de Oosterschelde nog eb en vloed heerst, verdwijnt de plaat bij hoog tij gedeeltelijk onder water. Op de zandplaat groeien zeekraal en lamsoor, die in de Zeeuwse streekgerechten worden verwerkt.
Beeldbepalend voor de ‘skyline’ van Kats zijn de immense mobiele kranen in de werkhaven. Deze kranen zijn gebruikt bij de bouw van de brugelementen voor de Zeelandbrug. Voor die tijd een zeer prestigieus project. Af en toe worden de kranen nog ingezet, zoals bij het uit het water tillen van een visserschip dat door de Oosterscheldekering was gezogen en gezonken. Achterin de werkhaven bevindt zich de jachthaven van Kats, compleet met een jachtwerf. Voor vele watersportliefhebbers is deze haven een ideaal vertrekpunt voor mooie tochten over de Oosterschelde en het Veerse Meer.

Natuur in en rond Kats

Historie van Kats en omgeving

  Druk artikel af Verstuur artikel

De rust en ruimte in en rond Wissenkerke doen niet vermoeden dat het de hoofdplaats en het bestuurlijk centrum van de gemeente Noord-Beveland is. Het dorp is centraal gelegen op het eiland en is een ideaal begin- en eindpunt voor prachtige wandelingen en mooie fietstochten.

Wissenkerke ligt dicht bij de Oosterschelde en hier vindt men een aantal rustige familiestranden. Watersporters en duikers vinden de Oosterschelde een waar eldorado. Wissenkerke wordt omringd door bijzondere natuurgebieden, waarin men een boeiende variatie aan flora en fauna ziet. Waardevolle stukken natuur, waar je als mens weer tot jezelf kunt komen.

Bij de Oosterschelde waterkering ligt het Waterland Neeltje Jans, het leukste waterpark van Nederland. Een bezoek aan de Neeltje Jans is een hele dag genieten van zeedieren en spetterende attracties. Educatie en amusement gaan hier hand in hand en zo kom je bijvoorbeeld alles over de Deltawerken te weten. Voor kinderen is het waterpark een gewild uitje en voor hen kan de dag dan niet meer stuk.

In het seizoen worden in Wissenkerke veel evenementen georganiseerd. Zoals de klassieke wielerronde van Noord-Beveland, die jaarlijks in de Voorstraat van start gaat en het Zeeuwse Folkloreweekeinde in het cenrum van Wissenkerke. Ringsteken te paard, oude ambachtsmarkten en een mogelijkheid om het dorp vanuit een helikopter te zien, trekken veel volk en het is dan gezellig druk. Optredens van verschillende bandjes en een popkoor geven een eigentijds accent aan het geheel.

Wissenkerke is een duidelijk voorbeeld van een planmatig opgezet rechthoekig dorp. Het stratenplan loopt evenwijdig of dwars op de Voorstraat en alleen de nabijgelegen Weststraat heeft een merkwaardig slingerend verloop. In de Voorstraat staan fraaie oude gebouwen, waaronder het gemeentehuis. Hier staat ook een waterpomp, die het dorp jarenlang van schoon en zoet drinkwater voorzag. Even buiten het dorp ligt de uit 1860 daterende molen "De Onderneming" waar men meel kan kopen om zelf brood te bakken. Ook is er een milieuvriendelijke wijngaard, waar per oogst zo'n 4500 flessen wijn worden geproduceerd.

Oorspronkelijk had het dorp een eigen haven maar door inpolderingen slibde de toegang lang geleden dicht. Met diverse hotels, campings en de nabijgelegen "Marina Sophiahaven" concentreert Wissenkerke zich in toenemende mate en met veel succes op het toerisme en recreatie.

Jaarlijkse evenementen in en rond Wissenkerke

Natuur in en rond Wissenkerke

Historie van Wissenkerke en omgeving

  Druk artikel af Verstuur artikel

Kamperland was van origine een landbouwdorp, maar heeft zich nu ook ontwikkeld tot een ideale verblijfplaats voor watersporters en strandgenieters. Veel bungalowparken en campings bieden een uitstekende accommodatie voor de veeleisende vakantieganger. De Kamperlandse duinen zijn een fantastisch mooi wandelgebied en het brede Noordzeestrand ligt aan een van de schoonste zeekusten van Nederland. In en aan het nabijgelegen Veerse Meer kan men uitstekend zwemmen, zonnen, zeilen en surfen, echter zonder de invloed van eb en vloed.
Op 5 minuten rijden van Kamperland ligt de wereldberoemde Oosterschelde stormvloedkering, die bij een storm met hoge waterstand gesloten wordt en zo het Zeeuwse achterland voor een overstroming moet behoeden. Een bezoek aan deze spectaculaire waterkering is bijna verplichte kost en voor een boeiende uitleg over de Deltawerken is het nabijgelegen waterland Neeltje Jans de moeite van een bezoek waard. Voor kinderen is het waterpark helemaal een feest: in het zeehondenbassin kunnen ze de aandoenlijke dieren van heel dichtbij bekijken. De waterglijbaan, een waterspeelplaats en het walvispaviljoen zijn maar een paar voorbeelden, waarmee de jeugd zich kostelijk kan amuseren. Een van de laatste aanwinsten is een orkaanmachine, waarin men een storm met windkracht 12 kan meemaken.
Bijzondere activiteiten in Kamperland zijn het brouwen van bier en de levendigheid van de Uithaven. Bierbrouwerij Emelisse is de enige brouwerij op Noord-Beveland (in Zeeland?) en hier wordt dubbel abdijbier en witbier voor de fijnproever gebrouwen. In het opvallende gebouw is tevens het grand-café Emelisse gevestigd. Hier kan men deze bieren proeven en een uitstekende maaltijd consumeren. De bruisende Uithaven herbergt een planetarium, een lasergamehal, spelletjes, minigolf, een pannenkoekenhuis, een overdekte winkelstraat `t Spuistraatje en een jachthaven met eetgelegenheid in de Jagklub.
In tegenstelling tot de andere dorpen op Noord-Beveland is bij de opbouw van Kamperland allerminst sprake geweest van een planmatige opzet. Vanuit de centraal gelegen Veerweg werd het dorp aan beide kanten uitgebouwd en mist daardoor de rechthoekige structuur, die zo kenmerkend is voor de andere dorpen op Noord-Beveland. De jaarlijkse zomermarkt in de veerweg trekt altijd veel bezoekers. Hier ziet men veel ambachtelijk beroepen en producten en kan men ook Zeeuwse klederdrachten bewonderen.
In de directe omgeving van Kamperland is veel natuur en bezienswaardigheden die per fiets uitstekend bezichtigd kunnen worden. Ook zijn er onderweg volop mogelijkheden om even uit te rusten en een hapje of een drankje te nuttigen.

Jaarlijkse evenementen in en rond Kamperland

Natuur in en rond Kamperland

Historie van Kamperland en omgeving

  Druk artikel af Verstuur artikel

Colijnsplaat ligt aan de noordzijde van Noord-Beveland aan de voet van de welbekende Zeelandbrug. Na de ingebruikname van deze zes kilometer lange brug in 1960 is de bereikbaarheid van het dorp aanzienlijk verbeterd. Gezichtsbepalend is de fotogenieke Voorstraat met veel leuke winkeltjes en mooie huizen. Bijna alle straten in het dorp lopen evenwijdig aan deze brede dorpsstraat of staan er haaks op.
Het markante herenhuis aan de noordzijde van de Voorstraat is het voormalige gemeentehuis en tevens een van de oudste gebouwen in Colijnsplaat. Uit dezelfde tijd dateert het kleine zaalkerkje met een stenen torentje. Opvallend zijn de vele houten schuren in het dorp, die nu verbouwd zijn en vaak als woning dienen. Zelfs de brandweer heeft hier lange tijd zijn domicilie in een houten schuur gehad.
Door de afsluiting van het Veerse Gat was de vissershaven van Veere onbereikbaar geworden en werd Colijnsplaat de thuishaven voor de vissersvloot. De vismijn is een levendige en fotogenieke plek. De veiling heeft de grootste garnalenomzet van Nederland, de verkoop van het zeebanket is dan ook een belangrijke inkomstenbron voor het dorp.
Er is ook een moderne jachthaven met ca. 500 ligplaatsen en zoals bij veel dorpen in Zeeland is het binnenvaren op een schip de mooiste manier om een plaats te bezoeken. In de zomermaanden vaart er een fiets- en voetveer vanuit Colijnsplaat naar Zierikzee.
De Colijnsplaatse Dagen in augustus worden altijd druk bezocht en het is een uitstekende gelegenheid om te unieke visserssfeer letterlijk te kunnen proeven. Het programma is te veelzijdig om in deze context te beschrijven en om de sfeer te proeven, kunt u het beste de website bezoeken.

Het inmiddels zeer populaire Peerockfestival wordt traditioneel in juli gehouden. Het is een avondvullend programma met bekende en minder bekende bands van verschillende muziekdisciplines. De organisatoren slagen er ieder jaar weer in om kwaliteit op het podium te krijgen en op Peerock speelde in de afgelopen jaren bijvoorbeeld de groepen Bløf, Fragment, Surrender, The Whisky Priests, the Brandos en de Nimmo Brothers.

Een fraaie replica van de Nehalennia tempel die op een prominente plaats bij de ingang van haven is gebouwd, doet aan prehistorische tijden denken. Nehalennia is een godin uit de Romeinse tijd die bescherming moest bieden aan zeevarenden en andere reizigers. Vissers hebben in de afgelopen jaren voor de kust altaarstenen van de originele tempel opgevist en archeologen nemen aan dat deze tempel lang geleden door de zee is verzwolgen.

Jaarlijkse evenementen in en rond Colijnsplaat

Natuur in en rond Colijnsplaat

Historie van Colijnsplaat en omgeving

  Druk artikel af Verstuur artikel